Kvaliteetne pann on eelduseks, et söögitegemine tõesti õnnestus. Panne on aga väga erinevaid ning seetõttu võib valimine osutuda keeruliseks. Tihti tekitab inimestes segadust see, et millise kattega pann on kõige parem?
Siin on kasulikud nipid ja soovitused,  mis aitavad leida õige panni kiiresti ning tagavad ka panni pika kasutusea.

1. Milline on Sinu pliit?

Panni valides tuleb kindlasti arvestada ka sellega, milline pliit Sul kodus on. Reeglina on kodudes kasutusel keraamilised, elektrilised, gaasi- või uuemad induktsioonpliidid. Osad pannid sobivad kõikidele pliitidele aga näiteks gaasipliidi jaoks mõeldud pann ei pruugi alati sobida induktsioonpliidi jaoks. Nii, et pliidi tüüp võib osutuda oluliseks panni valimisel.

2. Õhukese põhjaga pann või paksupõhjaline pann?

Erineva kattega pannidel on iseloomulikud omadused, millega tuleb arvestada panni valikul. Lihtne reegel on see, et õhukese põhjaga pann sobib hästi toidu soojendamiseks, kuid krõbeda, maitsva ja kuldpruuni kooriku saamiseks on hea kasutada paksupõhjalist panni. Neid valikuid on aga tegelikult mitu. Loe edasi ja saad palju kasulikku teada pannidest ja toiduvalmistamisest.

3. Millal kasutada malmpanni?

Malmpannid on vastupidavad ja kvaliteetsed. Malm on soojusmahtuvusest tulenevalt suurepärane praadimis- ja hautamisnõu materjal. Väga hea on see, et toit küpseb ühtlaselt ja pruunistub hästi ja kuum pann püsib kaua soojana. Fiskarsi malmpannid on kaetud emailiga, mis muudab malmpinna tugevamaks ja kaitseb rooste eest. Näiteks on Fiskarsil emailkattega malmist pannid Norden ja Brasserie sarjas olemas. Emailpind ei jäta toidule kõrvalmaitset. Panni ostes on suureks plussiks see, et pann on sobilik kõikidele pliiditüüpidele, sh induktsioonpliidile. Vaja on arvestada vaid sellega, et oluline on vältida klaaspinnaga pliidi kriimustamist – seetõttu ärge libistage panni pliidiplaadil.
Hea on teada ka seda, et näiteks Norden sarja malmist praepannide emailkatte pealispind on kaetud ainulaadse mineraaltöötlusega Thermium ™, mis annab suurepärased looduslikud mittenakkuvad omadused. Panni võib kasutada ka ahjus kuni 280 °C juures, aga selleks tuleb käepideme puidust osa eemaldada. Palun kasutage kindasti pajakindaid, kuna käepidemed võivad kuumeneda. Kui pann on jahtunud, kinnitage ettevaatlikult puidust käepide tagasi.

Millal soovitame kasutada mittenakkuva Thermium™ mineraalse pinnakattega roostevabast terasest Norden panne?

Need pannid sobivad näiteks õrnemate toiduainete praadimiseks, sest see pann võimaldab välja tuua roogade rikkalikud maitsed. Samuti siis, kui on vaja toitu praadida kõrgetel temperatuuridel. Kuna Fiskars Nordeni sarja esmaklassilised roostevabast terasest pannid on mitmekihilisest materjalist, siis see võimaldab kogu pinnal ühtlaselt kuumeneda. Välimise ja sisemise roostevabast terasest kihi vahel olev alumiiniumist keskmine kiht tagab ühtlase kuumenemise kõigil pliitidel. Paks 3,5 millimeetrine pannipõhi jaotab tõhusalt kuumust. Unikaalne Thermium™ mineraalpinnakate muudab praepanni mittenakkuvaks isegi kõrgetel temperatuuridel. Kuumuse ülekanne käepidemele on muudetud võimalikult väikseks, et panni oleks mugavam kasutada.

Kuidas hooldada neid panne?

Enne esmakordset kasutamist peske panni nõudepesuvahendiga. Kuivatage korralikult. Ärge kuumutage tühja panni üle ega jätke seda järelvalveta pliidile. Liigne kuumus võib panni jäädavalt kahjustada. Kontrollige, et panni põhja suurus on vastavuses pliidi küttetsooniga. Induktsioonpliit kuumeneb väga kiiresti ja seetõttu kasutage keskmist või madalat kuumust. Kui pinnakatte mittenakkuvad omadused nõrgenevad, soovitame teha pannile rasvapõletust. Parema praadimistulemuse saamiseks lisage pannile rasvainet. Panni võib kasutada ahjus kuni 240 °C. Ahjus kasutamisel tuleb kasutada pajakindaid.
Toidu valmistamisel kasutage puidust või plastikust töövahendeid. Teravad servad võivad kahjustada pinnakatet. Ärge lõigake pannil noaga. Enne pesemist laske pannil jahtuda. Panni võib pesta nõudepesumasinas, aga soovitame käsipesu sooja vee ja õrnatoimelise nõudepesuvahendiga. Ärge kasutage terasest või nailonist nuustikuid. Kõrbenud toidujäänuste eemaldamiseks keeda pannil vett ja lase jahtuda. Seejärel puhasta švammi või lapiga. Hoiustamisel väldi metallpindasid või teravate servade nõusid, sest need võivad pinnakatet kahjustada.

4. Millal on hea kasutada mittenakkuva Hardtec Superior pinnakattega roostevabast terasest panne?

Fiskarsil on Hard Face roostevaba terasest sari panne. Vastupidav roostevabast terasest pann on valmis ka kõige nõudlikumaks toiduvalmistamiseks. Paks kolmekihiline põhi jaotab kuumuse efektiivselt ja ühtlaselt. Seestpoolt kaetud vastupidava Hardtec Superior pinnakattega. Bakeliidist käepide ei kuumene ja tagab toiduvalmistamisel hea haarde. Sobib kõikidele pliiditüüpidele

Kuidas hooldada neid panne ?

Enne esmakordset kasutamist peske pann nõudepesuvahendiga. Toidu valmistamise alustamisel pange pannile veidi rasvainet või vett. Kui vesi on aurustunud või rasvaine pruunistunud, siis on pann praadimiseks valmis. Vähendage temperatuuri kohe, kui toit hakkab keema või pruunistuma. Ärge kuumutage panni üle – temperatuur üle 240  °C kahjustab panni pinnakatet. Vältige teravate esemete kasutamist ja lõikamist panni pinnal. Peske pann kohe peale kasutamist, see pikendab pinnakatte kvaliteedi säilimist. Pinnakate säilib paremini, kui pesete toodet käsitsi.  Pesemisel vältige suuri temperatuurimuutusi panni pinnal. Kinnijäänud toidujääkide eemaldamiseks kasutage nõudepesuharja ja kuuma vett. Pinnakattega nõus ei soovitata toitu säilitada ega hoiustada. Fiskarsi pinnakatted ei sisalda PFOA- ühendeid.

4. Millal kasutada mittenakkuva pinnakattega Hardtec alumiiniumist panne?

Alumiiniumpann kuumeneb kiiresti ja tõhusalt kõikidel pliiditüüpidel. Fiskarsil on mittenakkuva pinnakattega Hardtec alumiiniumist panne Rotisser, Hard Face, Functional Form sarjas. Rotisser ja Hard Face sarjal on vastupidav mittenakkuv Hardtec Superior pinnakate, Functional Form sarjal Hardtec™ pinnakate. Paks põhi ja alumiiniumist küljed jaotavad kuumuse efektiivselt ja ühtlaselt. Energy Base tehnoloogia tagab keraamilisel pliidil 50% kiirema kuumenemise võrreldes tavalise panniga. Rotisser ja Hard Face pannide mõned tooted on unikaalse OPTIHEAT™ tehnoloogiaga, mis kaitseb panni üle 230 °C kuumenemise eest ja pikendab panni kasutusiga.

Kuidas neid panne hooldada?

Enne esmakordset kasutamist peske pann nõudepesuvahendiga. Toidu valmistamise alustamisel pange pannile veidi rasvainet või vett. Kui vesi on aurustunud või rasvaine pruunistunud, siis on pann praadimiseks valmis. Vähendage temperatuuri kohe, kui toit hakkab keema või pruunistuma. Ärge kuumutage panni üle – temperatuur üle 240  °C kahjustab panni pinnakatet. Vältige teravate esemete kasutamist ja lõikamist panni pinnal. Peske pann kohe peale kasutamist, see pikendab pinnakatte kvaliteedi säilimist. Pinnakate säilib paremini, kui pesete toodet käsitsi.  Pesemisel vältige suuri temperatuurimuutusi panni pinnal. Kinnijäänud toidujääkide eemaldamiseks kasutage nõudepesuharja ja kuuma vett. Pinnakattega nõus ei soovitata toitu säilitada ega hoiustada. Fiskarsi pinnakatted ei sisalda PFOA- ühendeid.

5. Millal kasutada mittenakkuva pinnakattega Ceratec roostevabast terasest panne?

Roostevabast terasest praepann sobib just igapäevaseks kasutamiseks. Paks 3-kihiline põhi tagab optimaalselt efektiivse ja ühtlase soojenemise kõigil pliiditüüpidel. Keraamiline Ceratec°pinnakate talub kõrgeid temperatuure. Sobib ka flambeerimiseks. Parima praadimistulemuse ja maitse saad, kui praadimist alustades lisad veidi rasva või õli. Reguleeri pliidi kuumust vastavalt valmistavale toidule. Sobib kõikidele pliiditüüpidele, eriti hästi kiiretele ja tõhusatele induktsioon- ja gaasipliitidele.

5. Kuidas neid panne hooldada?

Enne esmakordset kasutamist peske pann nõudepesuvahendiga. Soojendamisel pange panni pinnale veidi rasvainet või vett. Kui vesi on aurustunud või rasvaine pruunistunud, siis on pann praadimiseks valmis. Vähendage temperatuuri kohe, kui toit hakkab keema või pruunistuma. Ärge kuumutage panni üle – temperatuur üle 270°C kahjustab panni pinnakatet. Vältige teravate esemete kasutamist ja lõikamist panni pinnal. Peske pann kohe peale kasutamist, see pikendab pinnakatte kvaliteedi säilimist. Panni võib pesta nõudepesumasinas, aga pinnakate säilib paremini, kui pesete toodet käsitsi.  Pesemisel vältige suuri temperatuurimuutusi panni pinnal. Kinnijäänud toidujääkide eemaldamiseks kasutage nõudepesuharja ja kuuma vett. Pinnakattega nõus ei soovitata toitu säilitada ega hoiustada. Fiskarsi pinnakatted ei sisalda PFOA- ühendeid.

Vaata panne