Kuidas valida panni?
Kuidas valida panni? Selle küsimuse ees on tõenäoliselt olnud kõik, kes armastavad süüa teha.
Kvaliteetne pann on eelduseks, et söögitegemine tõesti õnnestus. Panne on aga väga erinevaid ning seetõttu
võib valimine osutuda keeruliseks. Tihti tekitab segadust, millise kattega pann on parim?
Siit leiad soovitused, mis aitavad Sul leida õiget panni ning nipid, millega tagada selle pikka kasutusiga.
Panni valides tuleb kindlasti arvestada sellega, milline pliit Sul kodus on. Reeglina on kasutusel keraamilised, elektrilised, gaasi- või induktsioonpliidid. Osad pannid sobivad kõikidele pliitidele, aga näiteks gaasipliidi jaoks mõeldud pann ei pruugi alati sobida induktsioonpliidi jaoks. Nii et pannivaliku üks tingimus on pliiditüüp.
Teine tingimus on panni ehitus ja põhja paksus. Lihtne reegel on, et õhukese põhjaga pann sobib hästi toidu soojendamiseks ning krõbeda maitsva kuldpruuni kooriku saamiseks on hea kasutada paksupõhjalist panni. Oluline on ka panni materjal – alumiiniumist korpusega pann kuumeneb kiiremini kui roostevabast terasest. Valikuid on aga veel. Loe edasi ja saad teada palju kasulikku pannidest ja toiduvalmistamisest.
Malmpannid on vastupidavad ja kvaliteetsed. Malm on soojusmahtuvusest tulenevalt suurepärane praadimis- ja hautamisnõu materjal, millel valmistatud toit küpseb ühtlaselt ja pruunistub hästi ning kuum pann püsib kaua soojana. Brasserie ja Norden sarja malmpannid on kaetud emailkattega, mis muudab malmi tugevamaks ja kaitseb rooste eest. Lisaks on Norden kaetud ainulaadse mineraaltöötlusega Thermium™, mis annab suurepärased looduslikud mittenakkuvad omadused. Pinnakate ei jäta toidule kõrvalmaitset. Panni ostes on suureks plussiks see, et pann on sobilik kõikidele pliiditüüpidele, sh induktsioonpliidile. Vaja on arvestada vaid sellega, et tuleb vältida klaaspinnaga pliidi kriimustamist – seetõttu ärge libistage panni pliidiplaadil.
Panni võib kasutada ka ahjus kuni 270 °C juures, aga selleks tuleb käepideme puidust osa eemaldada. Palun kasutage kindlasti pajakindaid, kuna käepideme metallist siseosa võib kuumeneda. Kui pann on jahtunud, kinnitage ettevaatlikult puidust käepide tagasi.
Esmaklassilised Norden roostevabast terasest pannid on valmistatud mitmekihilisest materjalist, kus teraskihtide vahel on alumiinium, mis võimaldab nii põhjal kui külgedel kuumeneda. Pann soojeneb ühtlaselt ja tõhusalt igat tüüpi pliitidel. Ceratec™ ja Thermium™ pinnakattega pannid sobivad eelkõige liha ja teiste toiduainete praadimiseks või pruunistamiseks kõrgetel temperatuuridel. Unikaalne Thermium™ mineraalpinnakate muudab praepanni mittenakkuvaks isegi kõrgetel temperatuuridel. Mineraaltöötlus on kombinatsioon erinevatest mineraalidest, mis katavad terasest sisepinna õhukese kihina. Mineraaltöötlusega pind ei ole orgaaniline ega plastikust ja on kasutamisel ohutu. Thermium ™ pinnakattel ei ole standardiseeritud kestvusaega. Pinnakatte kulumist mõjutavad näiteks kuidas praepanni kasutatakse, mida sellel valmistatakse ja millisel viisil.
Mis mõjutab Thermium™ omadusi?
– rasva või õliga praadimine aitab omadusi säilitada
– väga kõrge temperatuur (üle 400°C) nõrgendab omadusi
– vee ning vee- ja piimapõhiste toitude pikaajaline (üle 60 min) keetmine avaldab kahjulikku mõju külgevõtmatuse omadustele
– metallitööriistad võivad kahjustada pinnakatet
Enne esmakordset kasutamist peske panni nõudepesuvahendiga. Ärge kuumutage tühja panni üle ega jätke seda järelvalveta pliidile. Kontrollige, et panni põhja suurus on vastavuses pliidi küttetsooniga. Induktsioonpliit kuumeneb väga kiiresti ja seetõttu kasutage keskmist või madalat kuumust. Parema praadimistulemuse saamiseks lisage pannile rasvainet. Panni võib kasutada ahjus kuni 270 °C. Ahjus kasutamisel tuleb kasutada pajakindaid.
Toidu valmistamisel kasutage puidust või plastikust töövahendeid. Teravad servad võivad kahjustada pinnakatet. Ärge lõigake pannil noaga. Enne pesemist laske pannil jahtuda. Panni võib pesta nõudepesumasinas, aga soovitame käsipesu sooja vee ja õrnatoimelise nõudepesuvahendiga. Ärge kasutage terasest või nailonist nuustikuid. Kõrbenud toidujäänuste eemaldamiseks leotage panni kuumas vees või kuumas nõudepesu- või nõudepesumasina vahendis. Samuti võite panna pannile tilga vett ja hõõruda kinnijäänud kohta niiske nõudepesumasina tabletiga. Hoiustamisel väldi metallpindasid või teravate servade nõusid, sest need võivad pinnakatet kahjustada.
Vastupidava pinnakattega pann on valmis ka kõige nõudlikumaks toiduvalmistamiseks. Hard Face panne on nii terasest kui alumiiniumist korpusega. Roostevabast terasest pannide paks kolmekihiline põhi jaotab kuumuse efektiivselt ja ühtlaselt. Alumiiniumkorpusega pann kuumeneb keraamilisel pliidil kiiremini kui tavaline pann. Sisepind on kaetud vastupidava neljakordse Hardtec Superior+™ pinnakattega. Bakeliidist käepide ei kuumene ja tagab toiduvalmistamisel hea haarde. Sobib kõikidele pliiditüüpidele.
Pinnakattega alumiiniumist pann on kõige populaarsem valik kodukööki, sest neid on lihtne kasutada ja hooldada. Mittenakkuv kahekordse Hardtec™ pinnakattega kaetud alumiiniumist Functional Form pann sobib argikokale. Pann kuumeneb kiiresti ja tõhusalt kõikidel pliiditüüpidel. Paks põhi ja alumiiniumist küljed jaotavad kuumuse efektiivselt ja ühtlaselt. Energy Base tehnoloogia tagab kokkuhoiu ja kuumeneb keraamilisel pliidil 50% kiiremini kui tavaline pann.
OPTIHEAT™ tehnoloogia hoiab ära panni ülekuumenemise induktsioonpliidil, sest magnetväli kaob, kui kuumus tõuseb üle 230° C ja taastub, kui pann jahtub. Tänu sellele sobib pann ideaalselt kööki, kus on indukstioonpliit.
Taiten sarja tooted on valmistatud 100% taaskasutatud kõrge soojusjuhtivusega alumiiniumist, mistõttu kuumenevad nii põhi kui panniservad. Keraamiline ja mittenakkuv Ceratec™ kate tagab külgevõtmatu pinna. Energy Base põhi soojeneb tavapärasest 50% kiiremini, muudab temperatuuri reguleerimise lihtsamaks ja säästab keraamilisel pliidil energiat kuni 30%.
Roostevabast terasest All Steel ja Functional Form praepann sobib igapäevaseks kasutamiseks pliidil, mille kuumust on raske kontrollida nagu näiteks puupliit. Paks 3-kihiline põhi tagab optimaalselt efektiivse ja ühtlase soojenemise kõikidel pliitidel. Keraamiline Ceratec™ pinnakate talub kõrgeid temperatuure. Sobib ka flambeerimiseks. Parima praadimistulemuse ja maitse saate, kui praadimist alustades lisate veidi rasva või õli. Reguleerige pliidi kuumust vastavalt valmistavale toidule. Sobib kõikidele pliiditüüpidele, eriti hästi kiiretele ja tõhusatele induktsioon- ja gaasipliitidele.
Roostevabast terasest pinnakatteta pannid on mõeldud eelkõige asjatundjale, sest nende kasutamine nõuab kogemust. Nendega harjumine võib võtta aega, aga kasutamise eelised on keskkonnasõbralikkus, mitmekülgsus ning pikaealisus.
Norden Steel praepann soojeneb efektiivselt ja põhjast-servani kõigil pliiditüüpidel, sest selle roostevabast terasest väliskihtide vahel on alumiinium. Funktsionaalse panni sisepinnal on unikaalne graveering, mis aitab rasvainel ühtlaselt levida. Valmistud vastupidavast 18/10 roostevabast terasest. Roostevabast terasest käepide on turvaline ja ahjukindel. Võib kasutada ahjus kuni 270 kraadi juures.
All Steel Pure pannid on sama vastupidavad kui malmpannid, kuid palju kergemad. Kulumis- ja kuumuskindlaid panne võib kasutada ahjus ja pesta nõudepesumasinas. Vastupidav roostevabast terasest pind ei hakka pragunema või kooruma. Panne tuleb enne kasutamist korralikult määrida – panni sisepinna ainulaadne graveeritud muster aitab rasvainel ühtlaselt levida. Juba kuumenenud pann pruunistab toitu madalamatel temperatuuridel tõhusamalt kui malmist või pinnakattega nn teflonpannid.
- Kuumutage pann. Hoidke kätt panni kohal ja tunnetage kuumust. Kui pann on saavutanud ideaalse temperatuuri, määrige see põhjalikult.
- Lisage pannile ohtralt toiduõli või võid. Oodake kuni või hakkab vahutama ja reguleerige kuumus väiksemaks. Pinnakatteta pannid sobivad ideaalselt madalamal temperatuuril küpsetamiseks, mis säästab energiat.
- Alusta kokkamist! Panni saate kasutada paljude toitude valmistamiseks. Panni võib panna ka ahju. Tänu kõrgele temperatuurikindlusele ei kahjusta suur kuumus panni pinda.
- Enne kasutamist peske panni švammi või nõudepesuharjaga kasutades kuuma vett ja nõudepesuvahendit.
- Pärast igat kasutamist puhastage panni nii seest kui väljast kuuma vee ja nõudepesuvahendiga. Võite pesta ka nõudepesumasinas.
- Kõrbenud panni saate hõlpsalt puhastada traatharja või puhastuskiviga. Eelnevalt võite panni 15-20 minutit soojas nõudepesuvahendivees leotada. Nii eemaldate kõik jäägid.
- Muna ja muud valgurikkad toidud on eriti altid pannile kinni jääma. Nende jäägid saate kergesti eemaldada, kui lisate veega täidetud pannile pool teelusikat soodat ja lasete segul mõnda aega pannil soojeneda. Lõpetuseks peske pann käsitsi või pange nõudepesumasinasse.
Loe Fiskars uudiseid:
Fiskars Norden Grill kuulutab grillihooaja avatuks
2023. aasta kevad toob kaasa värsked valikud. Uued Norden Grill Chef tooted on multifunktsionaalsed – neid saab kasutada aastaringselt nii köögis kui õues, erinevatel pliitidel või lahtisel tulle. Norden on Fiskarsi premium sari, mis on mõeldud oma ala entusiastile, kes vajab parimat. Norden ammutab inspiratsiooni põhjala loodusest, kultuurist ja traditsioonidest ja tõlgendab neid tänapäevasel viisil. Kõik tooted valmistatakse esmaklassilistest materjalidest ja neil on 25-aastane garantii.
Kuidas nuge hooldada ja teritada?
Toiduvalmistamise iga etapp võib vajada erinevat kööginuga. Kokanuga sobib enamikeks lõikamistöödeks, leivanoaga on hea lõigata kõva koorikuga küpsetist nagu näiteks ciabatta, koorimisnuga on mõeldud puu-ja köögiviljade koorimiseks, fileerimisnuga sobib kalale jne. Aga kõik noad vajavad hooldust, et oleksid puhtad ja teravad.
Milline nuga on parim?
Teame, kui oluline on leida õiged töövahendid, mis arvestaksid sinu soove ja vajadusi. Fiskarsi valikus on parimad noad ja noakomplektid nii kogemustega kui algajale kodukokale. Tomatinuga, koormisnuga, suur kokanuga, leivanuga, fileerimisnuga, juurviljanuga, lihanuga jne. Sellest postitusest saad teada, milliseid noasarju Fiskars pakub ja mis on nende erinevused.
Milline Fiskarsi sari on sinu kööki parim?
Fiskarsi sarjad – Fiskarsi valikus on nii palju kööginõude ja –tarvikute sarjasid, et silme eest võtab kirjuks. Milline Fiskarsi sari on sinu kööki parim – Norden, Rotisser, All Steel, Hard Face, Functional Form või hoopis Classic? Loe siit ja Sul on valiku tegemine lihtsam.
Fiskarsi esimesed lastekäärid
Inimese aju areneb kõige kiiremini sünnist kuni kolmanda eluaastani. Seega ei ole olulisemat aega lapse arengu soodustamiseks ja mõjutamiseks, kui seda on esimesed eluaastad. Fiskars viis läbi uuringu eesmärgiga teada saada, milliseid kääre on erinevas eas eelkooliealistel lastel turvaline ja mugav kasutada.
Kuidas valida kirvest?
Fiskars Norden kirveste valik koosneb kolmest suurusest: matkakirves, ehitaja või universaalne kirves ja lõhkumiskirves. Nordeni kirvestega naaseb Fiskars tagasi oma juurte juurde – Nordeni tootesarjas on ühendatud üle 370-aastane kirveste valmistamise oskusteave ja kaasaegne tehnoloogia.
Fiskarsi taaskasutatud materjalist käärid ReNew
Fiskars on alati olnud uuenduste esirinnas ja see kajastub ka pühendumises jätkusuutlikumale tulevikule. ReNew taaskasutuskäärid on üks näide Fiskarsi jätkusuutlikust disainist – taaskasutatud ja taastuvad materjalid on muudetud suurepärasteks tööriistadeks.
Fiskars kodutoodete kataloog 2021
Tutvuge Fiskarsi kodutoodete kataloogiga. Sealt leiate pannide tehnoloogiate, materjalide ja pinnakatete tutvustuse. Lisaks leiate infot Fiksarsi nugadest, kääridest ja köögitarvikutest. Kataloog on inglise keeles.
Fiskars tõi turule uued pinnakatteta pannid
Fiskars tõi turule uued pinnakatteta pannid. Loe siit kasulikke nõuandeid ja näpunäiteid: kuidas pinnakatteta panni kasutada, hooldada ja puhastada ning kuidas pinnakatteta pannil maitsvaid toite valmistada.
Fiskarsi uus nugadesari Hard Edge
Fiskars Hard Edge noad on loodud nii, et need vastaksid tänapäevastele toiduvalmistamise vajadustele: lõikeserv püsib kaua terav ja käepideme ainulaadne pinnastruktuur tagab täiusliku haarduvuse.