Kuidas valida panni?

Kuidas valida panni? Selle küsimuse üle oleme tõenäoliselt mõelnud kõik, kes armastavad süüa teha. Kvaliteetne pann on eelduseks, et söögitegemine tõesti õnnestus. Panne on aga väga erinevaid ning seetõttu võib valimine osutuda keeruliseks. Tihti tekitab inimestes segadust see, et millise kattega pann on kõige parem?

Siin on kasulikud nipid ja soovitused,  mis aitavad leida õige panni kiiresti ning tagavad ka panni pika kasutusea.

1. Milline on Sinu pliit?

Panni valides tuleb kindlasti arvestada ka sellega, milline pliit Sul kodus on. Reeglina on kodudes kasutusel keraamilised, elektrilised, gaasi- või uuemad induktsioonpliidid. Osad pannid sobivad kõikidele pliitidele aga näiteks gaasipliidi jaoks mõeldud pann ei pruugi alati sobida induktsioonpliidi jaoks. Nii, et pliidi tüüp võib osutuda oluliseks panni valimisel.

Fiskars pann

2. Õhukese põhjaga pann või paksupõhjaline pann?

Erineva kattega pannidel on iseloomulikud omadused, millega tuleb arvestada panni valikul. Lihtne reegel on see, et õhukese põhjaga pann sobib hästi toidu soojendamiseks, kuid krõbeda, maitsva ja kuldpruuni kooriku saamiseks on hea kasutada paksupõhjalist panni. Neid valikuid on aga tegelikult mitu. Loe edasi ja saad palju kasulikku teada pannidest ja toiduvalmistamisest.

3. Millal kasutada malmpanni?

Malmpannid on vastupidavad ja kvaliteetsed. Malm on soojusmahtuvusest tulenevalt suurepärane praadimis- ja hautamisnõu materjal. Väga hea on see, et toit küpseb ühtlaselt ja pruunistub hästi ja kuum pann püsib kaua soojana. Fiskarsi malmpannid on kaetud pinnakattega, mis muudab malmpinna tugevamaks ja kaitseb rooste eest. Brasserie sarja malmpann on emailkattega ja Norden on kaetud ainulaadse mineraaltöötlusega Thermium™, mis annab suurepärased looduslikud mittenakkuvad omadused. Pinnakate ei jäta toidule kõrvalmaitset. Panni ostes on suureks plussiks see, et pann on sobilik kõikidele pliiditüüpidele, sh induktsioonpliidile. Vaja on arvestada vaid sellega, et oluline on vältida klaaspinnaga pliidi kriimustamist – seetõttu ärge libistage panni pliidiplaadil.

Panni võib kasutada ka ahjus kuni 280 °C juures, aga selleks tuleb käepideme puidust osa eemaldada. Palun kasutage kindlasti pajakindaid, kuna käepideme metallist siseosa võib kuumeneda. Kui pann on jahtunud, kinnitage ettevaatlikult puidust käepide tagasi.

Kuidas hooldada malmpanni?

Lubatud on vaid käsipesu. Enne esimest kasutamist peske nõu käsitsi kuumas veega, kasutades pehmet puhastusvahendit. Kuivatage hoolikalt. Parima praadimistulemuse saavutamiseks lisage rasvaine juba panni kuumutamisel. Pann on praadimiseks valmis, kui rasvaine on kuldpruun. Alandage temperatuuri niipea, kui toit hakkab pruunistuma. Kuigi tootja lubanud kasutada ka metalli, soovitame meie kasutada puidust, nailonist või silikoonist väikevahendeid. Teravad esemed, terasvill või abrassiivne puhastuspulber võivad kahjustada pinnakatet ja pealmist mineraalainetöötlust. Emailkate on uskumatult vastupidav, aga võib ikkagi kõva pinnaga kokkupuutes lahti kooruda või murenema hakata. Vältige toidu säilitamist pannil.

4. Millal soovitame kasutada roostevabast terasest korpuse ja mittenakkuva Thermium™ mineraalse pinnakattega  Norden panne?

Need pannid sobivad näiteks õrnemate toiduainete praadimiseks, sest see pann võimaldab välja tuua roogade rikkalikud maitsed. Samuti siis, kui on vaja toitu praadida kõrgetel temperatuuridel. Kuna Fiskars Nordeni sarja esmaklassilised roostevabast terasest pannid on mitmekihilisest materjalist, siis see võimaldab kogu pinnal ühtlaselt kuumeneda. Välimise ja sisemise roostevabast terasest kihi vahel olev alumiiniumist keskmine kiht tagab ühtlase kuumenemise kõigil pliitidel. Paks 3,5 millimeetrine pannipõhi jaotab tõhusalt kuumust. Unikaalne Thermium™ mineraalpinnakate muudab praepanni mittenakkuvaks isegi kõrgetel temperatuuridel. Mineraaltöötlus on kombinatsioon erinevatest mineraalidest, mis katavad terasest sisepinna õhukese kihina. Mineraaltöötlusega pind ei ole orgaaniline ega plastikust ja sellel pole ohtu tervisele. Pinnakate annab uuele tootele head mittenakkuvad omadused, mis aga vähenevad aja jooksul ja pärast seda saab toodet kasutada tavapärase terasetootena.

Thermium ™ pinnakattel ei ole standardiseeritud kestvusaega. Pinnakatte kulumist mõjutavad näiteks kuidas praepanni kasutatakse, mida sellel valmistatakse ja millisel viisil. Mittenakkuvate omaduste nõrgenemisele vaatamata on mineraaltöötlusest kasu, sest toodet on lihtsam puhastada ja hooldada kui pinnakatteta teraspanni.  Vajadusel saab pannile teha rasvapõletust.

Kuumuse ülekanne käepidemele on muudetud võimalikult väikseks, et panni oleks mugavam kasutada.

Mis mõjutab Thermium™ mittenakkuvaid omadusi?

– rasva või õliga praadimine aitab omadusi säilitada

– praepanni kasutamine väga kõrgel temperatuuril (üle 400°C) nõrgendab omadusi

– vee ning vee- ja piimapõhiste toitude pikaajaline (üle 60 min) keetmine avaldab kahjulikku mõju külgevõtmatuse omadustele

– metallitööriistad võivad kahjustada Thermium ™ pinnakatet.

Näpunäiteid Norden Steel toodete kasutamiseks:

– sobib igat tüüpi pliitidele

– on ahjukindlad kuni 240°C

– suurepärane liha-, kala-, kana- ja köögiviljaroogade valmistamiseks. Munaroogade valmistamiseks ei sobi.

– kuumutage panni enne praadimist, kuid arvestage sellega, et paksupõhjaline teraspann salvestab soojust hästi, seega alandage temperatuuri vastavalt vajadusele

– vältige ülekuumenemist st liiga kõrget küpsetamistemperatuuri

– kasutage praadimisel alati rasva või õli (parim on õli ja või segu). Külmpressitud õlisid tuleks vältida nende madalama kuumakindluse tõttu.

– kasutage puidust või plastist töövahendeid

Kuidas hooldada neid panne?

Enne esmakordset kasutamist peske panni nõudepesuvahendiga. Ärge kuumutage tühja panni üle ega jätke seda järelvalveta pliidile. Kontrollige, et panni põhja suurus on vastavuses pliidi küttetsooniga. Induktsioonpliit kuumeneb väga kiiresti ja seetõttu kasutage keskmist või madalat kuumust. Kui pinnakatte mittenakkuvad omadused nõrgenevad, soovitame teha pannile rasvapõletust. Parema praadimistulemuse saamiseks lisage pannile rasvainet. Panni võib kasutada ahjus kuni 240 °C. Ahjus kasutamisel tuleb kasutada pajakindaid.

Toidu valmistamisel kasutage puidust või plastikust töövahendeid. Teravad servad võivad kahjustada pinnakatet. Ärge lõigake pannil noaga. Enne pesemist laske pannil jahtuda. Panni võib pesta nõudepesumasinas, aga soovitame käsipesu sooja vee ja õrnatoimelise nõudepesuvahendiga. Ärge kasutage terasest või nailonist nuustikuid. Kõrbenud toidujäänuste eemaldamiseks leotage panni kuumas vees või kuumas nõudepesu- või nõudepesumasina vahendis. Samuti võite panna pannile tilga vett ja hõõruda kinnijäänud kohta niiske nõudepesumasina tabletiga. Hoiustamisel väldi metallpindasid või teravate servade nõusid, sest need võivad pinnakatet kahjustada.

5. Millal on hea kasutada roostevabast terasest korpuse ja mittenakkuva Hardtec Superior+ pinnakattega panne?

Vastupidav roostevabast terasest pann on valmis ka kõige nõudlikumaks toiduvalmistamiseks. Fiskarsi Hard Face roostevaba terasest pannide paks kolmekihiline põhi jaotab kuumuse efektiivselt ja ühtlaselt. Sisepind on kaetud vastupidava neljakordse Hardtec Superior+™ pinnakattega. Bakeliidist käepide ei kuumene ja tagab toiduvalmistamisel hea haarde. Sobib kõikidele pliiditüüpidele

Kuidas hooldada neid panne ?

Enne esmakordset kasutamist peske pann nõudepesuvahendiga. Toidu valmistamise alustamisel pange pannile veidi rasvainet või vett. Kui vesi on aurustunud või rasvaine pruunistunud, siis on pann praadimiseks valmis. Vähendage temperatuuri kohe, kui toit hakkab keema või pruunistuma. Ärge kuumutage panni üle – temperatuur üle 240  °C kahjustab panni pinnakatet. Vältige teravate esemete kasutamist ja lõikamist panni pinnal. Peske pann kohe peale kasutamist, see pikendab pinnakatte kvaliteedi säilimist. Pinnakate säilib paremini, kui pesete toodet käsitsi.  Pesemisel vältige suuri temperatuurimuutusi. Kinnijäänud toidujääkide eemaldamiseks kasutage nõudepesuharja ja kuuma vett. Pinnakattega nõus ei soovitata toitu säilitada ega hoiustada. Fiskarsi pinnakatted ei sisalda PFOA ja PFAS ühendeid.

6. Millal kasutada alumiiniumist korpuse ja mittenakkuva Hardtec pinnakattega panne?

Pinnakattega alumiiniumist pann on kõige populaarsem valik kodukööki, sest neid on lihtne kasutada ja hooldada. Fiskarsil on mittenakkuva Hardtec pinnakattega kaetud alumiiniumist pannid Rotisser, Hard Face, Functional Form sarjas. Hard Face sarjal on vastupidav mittenakkuv neljakordne Hardtec Superior™+ pinnakate, Rotisseril kolmekordne Hardtec Superior™ , Functional Form sarjal kahekordne Hardtec™ pinnakate. Pann kuumeneb kiiresti ja tõhusalt kõikidel pliiditüüpidel. Paks põhi ja alumiiniumist küljed jaotavad kuumuse efektiivselt ja ühtlaselt. Energy Base tehnoloogia tagab keraamilisel pliidil 50% kiirema kuumenemise võrreldes tavalise panniga. Rotisser ja Hard Face OH pannide unikaalne OPTIHEAT™ tehnoloogia kaitseb panni üle 230 °C kuumenemise eest ja pikendab panni kasutusiga.

Kuidas neid panne hooldada?

Enne esmakordset kasutamist peske pann nõudepesuvahendiga. Toidu valmistamise alustamisel pange pannile veidi rasvainet või vett. Kui vesi on aurustunud või rasvaine pruunistunud, siis on pann praadimiseks valmis. Vähendage temperatuuri kohe, kui toit hakkab keema või pruunistuma. Ärge kuumutage panni üle – temperatuur üle 240°C kahjustab panni pinnakatet. Vältige teravate esemete kasutamist ja lõikamist panni pinnal. Peske pann kohe peale kasutamist, see pikendab pinnakatte kvaliteedi säilimist. Pinnakate säilib paremini, kui pesete toodet käsitsi.  Pesemisel vältige suuri temperatuurimuutusi panni pinnal. Kinnijäänud toidujääkide eemaldamiseks kasutage nõudepesuharja ja kuuma vett. Pinnakattega nõus ei soovitata toitu säilitada ega hoiustada. Fiskarsi pinnakatted ei sisalda PFOA ja PFAS ühendeid.

7. Millal kasutada roostevabast terasest korpuse ja  mittenakkuva Ceratec pinnakattega panne?

Roostevabast terasest praepann sobib igapäevaseks kasutamiseks pliidil, mille kuumust on raske kontrollida nagu näiteks puupliit. Paks 3-kihiline põhi tagab optimaalselt efektiivse ja ühtlase soojenemise kõikidel pliitidel. Keraamiline Ceratec™ pinnakate talub kõrgeid temperatuure. Sobib ka flambeerimiseks. Parima praadimistulemuse ja maitse saate, kui praadimist alustades lisate veidi rasva või õli. Reguleerige pliidi kuumust vastavalt valmistavale toidule. Sobib kõikidele pliiditüüpidele, eriti hästi kiiretele ja tõhusatele induktsioon- ja gaasipliitidele.

Kuidas neid panne hooldada?

Enne esmakordset kasutamist peske pann nõudepesuvahendiga. Soojendamisel pange panni pinnale veidi rasvainet või vett. Kui vesi on aurustunud või rasvaine pruunistunud, siis on pann praadimiseks valmis. Vähendage temperatuuri kohe, kui toit hakkab keema või pruunistuma. Ärge kuumutage panni üle – temperatuur üle 270°C kahjustab panni pinnakatet. Vältige teravate esemete kasutamist ja lõikamist panni pinnal. Peske pann kohe peale kasutamist, see pikendab pinnakatte kvaliteedi säilimist. Panni võib pesta nõudepesumasinas, aga pinnakate säilib paremini, kui pesete toodet käsitsi.  Pesemisel vältige suuri temperatuurimuutusi panni pinnal. Kinnijäänud toidujääkide eemaldamiseks kasutage nõudepesuharja ja kuuma vett. Pinnakattega nõus ei soovitata toitu säilitada ega hoiustada.

Vaata ALL Steel panne

8. Millal kasutada roostevabast terasest pinnakatteta panne?

Roostevabast terasest pinnakatteta pannid on mõeldud eelkõige asjatundjale, sest nende kasutamine nõuab kogemust. Nendega harjumine võib võtta aega, aga kasutamise eelised on keskkonnasõbralikkus, mitmekülgsus ning pikaealisus.

Fiskarsil All Steel Pure pannid on sama vastupidavad kui malmpannid, kuid palju kergemad. Kulumis- ja kuumuskindlaid panne võib kasutada ahjus ja pesta nõudepesumasinas. Vastupidav roostevabast terasest pind ei hakka pragunema või kooruma. Panne tuleb enne kasutamist korralikult määrida – panni sisepinna ainulaadne graveeritud muster aitab rasvainel ühtlaselt levida. Juba kuumenenud pann pruunistab toitu madalamatel temperatuuridel tõhusamalt kui malmist või pinnakattega nn teflonpannid.

Igale pliidile sobivad Fiskarsi All Steel Pure on 100% plastivabad pannid ja 90% ulatuses valmistatud ümbertöödeldud roostevabast terasest.

Kuidas pinnakatteta panni kasutada?

  1. Kuumutage pann. Hoidke kätt panni kohal ja tunnetage kuumust. Kui pann on saavutanud ideaalse temperatuuri, määrige see põhjalikult.
  2. Lisage pannile ohtralt toiduõli või võid. Oodake kuni või hakkab vahutama ja reguleerige kuumus väiksemaks. Pinnakatteta pannid sobivad ideaalselt madalamal temperatuuril küpsetamiseks, mis säästab energiat.
  3. Alusta kokkamist! Panni saate kasutada paljude toitude valmistamiseks. Panni võib panna ka ahju. Tänu kõrgele temperatuurikindlusele ei kahjusta suur kuumus panni pinda.

Kuidas pinnakatteta panni puhastada ja hooldada?

  1. Enne kasutamist peske panni švammi või nõudepesuharjaga kasutades kuuma vett  ja nõudepesuvahendit.
  2. Pärast igat kasutamist puhastage panni nii seest kui väljast kuuma vee ja nõudepesuvahendiga. Võite pesta ka nõudepesumasinas.
  3. Kõrbenud panni saate hõlpsalt puhastada traatharja või puhastuskiviga. Eelnevalt võite panni 15-20 minutit soojas nõudepesuvahendivees leotada. Nii eemaldate kõik jäägid.
  4. Muna ja muud valgurikkad toidud on eriti altid pannile kinni jääma. Nende jäägid saate kergesti eemaldada, kui lisate veega täidetud pannile pool teelusikat soodat ja lasete segul mõnda aega pannil soojeneda. Lõpetuseks peske pann käsitsi või pange nõudepesumasinasse.
Vaata panne
Vaata soodushindadega Fiskars tooteid
Vaata haudepanne